Back to All Events

Opening tentoonstelling 'Kütmaan' + 'Mr. Gay Syria'

  • De Balie, Bovenfoyer Kleine-Gartmanplantsoen Amsterdam, NH, 1017 Netherlands (map)
Exhibition_De_Balie.jpeg

17.00 - 19.00 | Opening tentoonstelling
Bradley Secker

In de bovenfoyer van de Balie presenteren we de fotoseries Kütmaan (verborgen in het Arabisch) en Mr. Gay Syria van fotograaf Bradley Secker. De momenteel in Istanbul wonende en werkende Secker is geinteresseerd in de gevolgen van sociale, politieke en militaire acties, waarbij hij zich vooral richt op het individuele verhaal. Hij toont vaak verhalen over hoe persoonlijke identiteit het leven op onverwachte manieren kan uitdagen.

In samenwerking met Galerie Mooi-Man.

Klik hier voor meer informatie over Bradley Secker


 

كتمان / Kütmaan
verborgen in het Arabisch

it is een oneindige serie van portretten van mensen in Turkije en Syrie die asiel aanvragen op basis van hun seksualiteit of genderidentiteit. De serie volgt tevens LHBTI’s met een Koerdische achtergrond tijdens hun strijd om rechten in zowel de LHBTI als in de Koerdische gemeenschap in Zuidoost Turkije.

Het werk omvat foto’s uit verschillende projecten en is een voortzetting van de serie Irag’s unwanted people, een fotoreportage over Irakese mannen die vanwege hun seksuele geaardheid een nieuw bestaan proberen op te bouwen in Damascus, Syria in 2010. De serie is een onderdeel van een langdurig project om de LHBTI-identiteit in het Midden-Oosten vast te leggen.

Oorspronkelijk uit Irak, Syrie en Iran, hebben honderden individuen hervestiging overzee aangevraagd gebaseerd op hun seksualiteit of gender identiteit. In afwachting van hun procedure, verblijven ze in Turkije, Syrië en andere landen in de regio.

Kütmaan tracht de wachtenden te portretteren, de onzekerheid, het leven tijdens de procedure in onzekere maanden en jaren. Terwijl de politieke situatie in het Midden-Oosten steeds schrijnender wordt, lukt het LHBTI vluchtelingen om elkaar op te zoeken en verbinding te vinden, ondanks hun individuele verschillen.

Alle individuen in deze serie hebben huis en haard achtergelaten vanwege hun seksuele en/of gender identiteit. 


 

Mr. Gay Syria

In 2016 werd Mr. Gay Syria voor het eerst georganiseerd, een contest om de beste kandidaat te vinden voor de jaarlijke Mr. Gay World verkiezing.

Tijdens het fotograferen was het Syrische conflict in zijn vijfde jaar. Zij die gedwongen waren hun land te ontvluchten, vormen inmiddels grote gemeenschappen in het Midden-Oosten en daarbuiten. Istanbul is een centrum geworden van de Syrische cultuur in verbanning en wordt steeds meer de thuishaven van een groeiende Syrische LHBTI gemeenschap die hun identiteit claimt en zich inzet voor hun rechten.

Hussein Sabat was de winnaar van de Mr. Gay Syria verkiezing, georganiseert in Istanbul. Deze fotoserie volgt Hussein en de vier andere dappere deelnemens in hun gemeenschap, van de competitie in Istanbul tot de finale in Malta voor de Mr. Gay World 2016.