Back to All Events

Asian Shorts + Q&A

  • De Balie, Filmzaal Kleine-Gartmanplantsoen Amsterdam, NH, 1017 Netherlands (map)

16.00 | KORTE FILM PROGRAMMA | Asian Shorts

De films in het Asian Shorts programma richten zich op de uiteenlopende ervaringen van mensen uit Azië die het hoofd bieden aan gender stereotypering, hun gendervoorkeur trachten te combineren met ouderschap en zich verzetten tegen structureel politie geweld tegen de LGBTIQ gemeenschap.

In aanwezigheid van filmmakers Anouk Houtman en Alice McDowell.


Across_gender.jpg

Across Gender + Q&A

Anouk Houtman

Een etnografische film over de wisselvallige zichtbaarheid van transmensen in Yogyakarta, Indonesië. De film richt zich op de persoonlijke ervaringen van verschillende mensen die de grenzen van gender overschrijden en verenigt de ervaringen en maatschappelijke standpunten van LHBTQI activisten, drag performers en studenten van een Islamitische school voor trans-vrouwen.

Land: Netherland
Jaar: 2016
Duur: 24 min
Genre: Documentaire, Korte film
Taal: Engels, Indonesisch
Ondertitels: Engels

Film Facebookpagina

Incl. Q&A met regisseur.

Anouk_Houtman.jpg

Anouk Houtman woont in Rotterdam and heeft een achtergrond in antropologie en gender studies. Na haar bachelor aan de Universiteit van Amsterdam volgde ze een master visuele antropologie in Leiden. Hier gebruikte ze film voor het eerst op professionele wijze. Tijdens haar veldwerk in Indonesië, maakte Anouk de etnografische film Across Gender, over de zichtbaarheid van transgenders en non-binaire personen in Yogyakarta. Anouks interesse focust zich vooral op activisme, feminisme, gender, seksualiteit en machtsverhoudingen. Ze is geïnteresseerd in persoonlijke verhalen en ervaringen en gelooft in film als middel voor sociale verandering. 


As_Human_As_I_Am.jpg

As Human As I Am + Q&A

Alice McDowell

Seksuele en gender minderheden rondom de wereld komen in aanraking met vele vormen van discriminatie en vervolging. As Human As I Am registreert verhalen en strategieën van LHBTQI gemeenschappen in Nepal, Malawi en Fiji, terwijl ze strijden voor erkenning, bescherming en inclusiviteit.

Land: Ireland
Jaar: 2017
Duur: 30 min
Genre: Documentaire, Korte film
Taal: Engels
Ondertitels: Geen ondertitels

Film webpagina
Film Facebookpagina

Incl. Q&A met regisseur.

Alice McDowell - Headshot.png

Alice McDowell is documentaire maker, zowel lokaal als internationaal werkzaam op het gebied van mensenrechten en democratie. Haar films vertegenwoordigen thema’s die hier nauw aan vonden zijn, zoals LHBTI rechten, geslachtsverminking bij vrouwen, feminisme, Islam en geld in de politiek. De afgelopen jaren werkte ze samen met Ishka Films, the Galway Film Center and Calway UNESCO City of Film. Ze maakte films in opdracht van the International Institute for Democracy and Electoral Assistance, the Irish Film Board, The Simon Cumbers Media Fund en de Science Foundation Ireland. 


May_I_Help_You.jpg

May I Help You

Yamin Oo

“Kan ik u van dienst zijn.”  is het motto van de politie van Myanmar, maar het is niet op iedereen van toepassing, aangezien LHBTQI individuen landelijk worden geïntimideerd door de politie. Deze onderzoeks-documentaire laat slachtoffers van politie aan het woord over hun ervaringen met structurele discriminatie.

Land: Myanmar
Jaar: 2017
Duur: 26 min
Genre: Documentaire, Korte film
Taal: Birmaans
Ondertitels: Engels


TransParent.png

TransParent

Adel Clemente

Uit angst om afgewezen te worden door haar familie durft een Filipino transgender vrouw en vader al 10 jaar niet terug te keren naar haar gezin. Op een dag verzamelt ze eindelijk de moed om terug te keren. Maar zal zij worden geaccepteerd?

Land: Filipijnen
Jaar: 2016
Duur: 10 min
Genre: Drama, Korte film
Taal: Tagalog
Ondertitels: Engels

Earlier Event: December 9
Queer Festivals under attack debat
Later Event: December 9
Two Soft Things, Two Hard Things