IQMF Amsterdam looks at sexual diversity in queer and migrant communities, expressing it through film, debates, art exhibitions. Join us on the 5th edition 4 – 8 December 2019!

 

info[at]iqmf.nl
/ Geen categorie / Sharita Hart over HARD PAINT

Sharita Hart over HARD PAINT

Sharita Hart is een onafhankelijke film blogger en schrijft onder andere over Arthouse films. Elke maand schrijft zij ook over de films van Arti Film in haar blog “Films met een verhaal”. Met haar achtergrond in Film Wetenschappen, schrijft zij gevoelsmatig over films die haar raken.  

HARD PAINT is een film over eenzaamheid, isolatie en verlangens. De hoofdpersoon Pedro heeft het niet makkelijk. Hij woont samen met zijn zus in een flatje in het Zuid Braziliaanse Porto Allegre. Vanaf het begin af aan wordt duidelijk dat er iets is voorgevallen tussen Pedro en iemand anders, waarvoor hij misschien naar de gevangenis moet. Dit komt zo nu en dan terug in het verhaal, waardoor je nieuwsgierigheid toeneemt.

Pedro doet aan webcamseks en verdient zijn geld door zichzelf te beschilderen met neonverf voor de webcam. Hij heeft veel volgers. Als zijn zus naar de andere kant van het land verhuist, staat Pedro er alleen voor. Hij heeft weinig vrienden, gaat elke dag vijf minuten naar buiten, maar zit over het algemeen binnen in zijn eentje. Hij haalt zijn zelfvertrouwen uit de optredens voor de camera. Als hij erachter komt dat Boy25 hem imiteert en zijn handelsmerk (het verven van je lichaam met neonverf probeert over te nemen, gaat hij op onderzoek uit. Boy25 blijkt Leo te zijn. Een lieve, sociale, ambitieuze jongen en in alles het tegenovergestelde van Pedro. Er ontstaat al snel een klik en de twee besluiten om samen voor de webcam shows te geven. Maar dan slaat het noodlot voor Pedro toe. Leo gaat verhuizen naar Berlijn. 

HARD PAINT is een film die je moet hebben gezien. De onderliggende thema’s zoals onderdrukking van je eigen geaardheid en eenzaamheid spelen een grote rol in de film. Pedro hunkert naar aandacht en iemand die onvoorwaardelijk van hem houdt. Hij heeft weinig vrienden en is sociaal niet sterk. Het is een verademing om te zien hoe Leo hem beetje bij beetje uit zijn isolement trekt. Je gunt het Pedro ook zo om geliefd te worden. Hij heeft zichzelf al zijn hele leven moeten verdedigen om wie hij was. Vroeger werd hij gepest, wat er bijna toe leidde dat hij zelfmoord pleegde. Zijn verleden zorgt ervoor dat hij zich niet heeft kunnen ontwikkelen op sociaal gebied, maar ook op werkgebied. 

De afwisseling tussen soft erotische beelden en het schrijnende leven van Pedro zorgt voor een realistische uitstraling. Niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Je leeft ontzettend met Pedro mee en zijn verlangen om sociaal geaccepteerd te worden, snap je maar al te goed. Hard Paint: een film over eenzaamheid met hoop op beter.

Te zien op het IQMF festival op woensdag 5 december en vrijdag 7 december.